فرشته های دسته Genicanthus فرشته هایی واقعا ریف سیف – قسمت اول :
Genicanthus ها دسته ای از فرشته ماهیان دریایی هستند که متعلق به خانواده Pomacanthidae می باشند. خانواده Pomacanthidae شامل زیباترین و خیره کننده ترین ماهیانی می باشد که می توان آنها را در آکواریوم های آب شور و مرجانی نگهداری کرد مانند فرشته ماهی امپراطور ، فرشته ماهی رگال، فرشته ماهی صورت آبی (بلوفیس)، فرشته ماهی کوئین یا ملکه، فرشته ماهی کورال بیوتی و … .
به هر حال بیشتر فرشته ماهیان ریف سیف نبوده و نگهداری از آنها در تانک های مرجانی با احتیاط می باشد. مسئله دیگر این است که بیشتر فرشته ماهیان را نمی توان به صورت گروهی یا چند عدد از یک دسته را در آکواریوم نگهداری کرد مگر آنکه تانک شما بسیار بزرگ باشد.
Genicanthus ها دارای خصوصیاتی می باشند که در بسیاری از دسته های دیگر وجود ندارد. این فرشته ماهیان به دلیل فرم باله دم آنها به نام فرشته های دم چنگکی یا فرشته ماهیان دم چنگالی شناخته می شوند. فرم بدن آنها امکان شنا با سرعت بالا را برای این ماهیان مهیا می سازد.
یکی دیگر از خاصیت های بی نظیر فرشته های دسته Genicanthus این است که می توانند در کنار یکدیگر زندگی کنند و می توان آنها را به صورت جفت و یا در گروه هایی شامل یک نر و چند ماده نگهداری کرد. علاوه بر این می توان چند ماده از گونه های مختلف را در کنار یکدیگر قرار داد. بهتر است که همه آنها را به صورت همزمان وارد تانک کنید. از آنها را یک به یک اضافه کنید ممکن است ماهی که زود تر وارد شده است رفتاری قلمروطلبانه از خود نشان دهد.
فرشته ماهیان دم چنگکی بر خلاف بیشتر اعضای خانواده Pomacanthidae دارای قابلیت دگرگونی جنسی می باشند بدین معنی که شما به راحتی می توانید نر و ماده را از هم تشخیص دهید. نر ها دارای تفاوت رنگ و طرح قابل توجهی نسبت به ماده ها می باشند. همه آنها ماده به دنیا می آیند و بالغ می شوند و غالب ترین و قدرتمند ترین آنها به نر تبدیل می شود. این فرایند را protogynous hermaphroditism می نامند.
از دیگر ویژگی های منحصر به فرد که آنها را از سایر فرشته ماهیان متمایز می سازد این است که فرشته های دسته Genicanthus پلانکتون خوار هستند. اعضای دسته Genicanthus عموما به مرجانها و نرم تنان نوک نمی زنند و این دقیقا چیزی است که آنها را ایمن ترین فرشته ماهیان جهت اضافه کردن به تانک های مرجانی می کند. فرشته های دم شمشیری نسبت به سایزشان دارای دهانی کوچک می باشند. این دهان کوچک به خوبی برای تغذیه از پلانکتون ها در آب سازگاری یافته است.
فرشته های Genicanthus در آب های آزاد معمولا در بالای مرجانها در جایی که پلانکتون های مورد نیاز تغذیه خود را پیدا می کنند یافت می شوند اما گاهی اوقات نیز در آب های عمیق دیده می شوند. این ماهی باید به صورت مناسب و با کمترین استرس جمع آوری گردد .
نکته کلیدی در نگهداری موفق این ماهیان خرید گونه های کوچک و جوان می باشد. امکان موفقیت در نگهداری جوان ها به نسبت بالغ های سایز بزرگ بیشتر می باشد. به علت استرس و آسیب های ناشی از عدم تطبیق فشار عمق در هنگام صید نر های بالغ اکثرا در اثر غذا نخوردن و عدم تعادل در شنا کردن از بین می روند. بهتر است که با یک گروه ماده شروع کنید و منتظر بمانید تا یکی از آنها به نر تبدیل شود.
جهت نگهداری طولانی مدت فرشته های دسته Genicanthus در آکواریوم های خانگی نیاز است که در ابتدا ماهیان سالمی را انتخاب کنید. اگر ماهی درستی را انتخاب کنید و آن را در شرایط خوب نگهداری کنید این ماهی عمری طولانی و زندگی شاد و سالم در آکواریوم خواهد داشت.
هنگام خرید یکی از اعضای فرشته ماهیان دم چنگکی به دقت به باله ها ، دهان و دم آن توجه کنید. اطمینان حاصل کنید که ماهی رنگی درخشان داشته باشد. مطمئن شوید که ماهی هوشیار و فعال است و سوال کنید که آیا ماهی غذا می خورد یا خیر. همچنین دقت کنید که ماهی به صورت قایم و راست می ایستد و در آب تعادل خود را حفظ می کند. مشکل عدم تعادل در ماهی بدان معنی است که ماهی دچار بیماری تعادل شده و احتمالا کیسه هوای آن آسیب دیده است .
فرشته های دسته Genicanthus پس از عادت کردن و خو گرفتن به شرایط تانک به راحتی طیف وسیعی از غذاهای آماده را قبول می کنند. برای نتیجه بهتر باید از غذاهایی متنوع شامل غذاهای گوشتی، جلبک، غذاهای آماده با کیفیت مخصوص فرشته ماهیان، میگوی مایسیس غنی شده و آرتمیای غنی شده جهت تغذیه این دسته ماهیان استفاده کرد. من فرشته های خودم را با غذای منجمد دست ساز و گرانول سه تا چهار بار در طول روز تغذیه می کنم. بهتر است تغذیه در طول روز به جای استفاده از یک وعده غذای زیاد از چند وعده با مقدار کم انجام شود.
فرشته های دم چنگکی عمدا آرام می باشند و باید در کنار ماهیان صلح جو و آرام نگهداری شوند. توصیه می شود که آنها را با ماهیان قلمروطلب و خشن مانند فرشته ماهیان بزرگ ، جراح ها و یا ماشه ماهیان نگهداری نکنید. البته در صورتی که تانک شما به قدر کافی بزرگ و غذای کافی فراهم باشد می توان آنها را در کنار جراح ماهیان و فرشته ماهیان بزرگ نگهداری کرد. بهتر است که قبل از رها سازی در تانک آنها را در باکس های مخصوص سازگاری و قرنطینه درون تانک قرار دهید و رفتار اجتماعی آنها و میزان خشونت نسبت به یکدیگر را بسنجید.
من در تانک 680 لیتری خودم سه عدد فرشته دم چنگکی ماده (شامل فرشته ژاپنی ، شکم خالدار و واتانابی) را به همراه یک فرشته امپراطور و تعدادی جراح ماهی (دم زرد ، یلوتانگ ، بلوتانگ و ناسو) به مدت بیش از دو سال بدون هیچ مشکلی نگهداری می کنم. به طور کلی در صورت وجود فضای کافی جهت شنا کردن آنها با طیف وسیعی از ماهیان همزیستی خواهند داشت اما از نگهداری این ماهیان در کنار ماشه ماهیان خشن و ماهیان شکارچی باید خودداری کرد.
حداقل فضا برای نگهداری یک فرشته از دسته Genicanthus میزان 450 لیتر می باشد. دم چنگکی ها نیاز به فضای باز جهت شنا کردن دارند و این نکته را هنگام انجام چیدمان سنگ های تانک باید رعایت کرد. همچنین این ماهی به نقاط تاریک نیز نیاز دارد . ماهیانی که از آبهای عمیق صید می شوند به نور شدید عادت ندارند به همین جهت به نواحی تاریک نیاز دارند تا پس از آن کم کم به شرایط نور زیاد تانک های مرجانی عادت کنند. حداقل حجم تانک جهت نگهداری یک جفت یا یک گروه شامل یک نر و چند ماده از فرشته دم چنگکی 680 لیتر می باشد.
دسته Genicanthus :
این دسته در حال حاضر شامل 10 گونه می باشد . 6 گونه از 10 گونه موجود در طبیعت در تجارت آکواریومی یافت می شود. برخی از عوامل محدود کننده برای صید این ماهیان عبارتند از عمقی که ماهی در آن زندگی می کند ، پراکندگی جغرافیایی و قرار گرفتن آنها در مناطق ممنوعه صید.
نام رایج و نام علمی گونه های این دسته :
فرشته ماهی بلوسا (Genicanthus bellus (Randall, 1975
فرشته ماهی زبرا (Genicanthus caudovittatus (Günther, 1860
فرشته ماهی لامارک (Genicanthus lamarck (Lacepède, 1802
فرشته ماهی شکم خالدار (Genicanthus melanospilos (Bleeker, 1857
فرشته ماهی ماسک دار (Genicanthus personatus (Randall, 1975
فرشته ماهی هالف باند (نیم نواری) (Genicanthus semicinctus (Waite, 1900
فرشته ماهی ژاپنی (Genicanthus semifasciatus (Kamohara, 1934
فرشته ماهی اسپینوس (Genicanthus spinus (Randall, 1975
فرشته ماهی خالدار (Genicanthus takeuchii (Pyle, 1997
فرشته ماهی واتانابی (Genicanthus watanabei (Yasuda & Tominaga, 1970
این مقاله دارای دو قسمت می باشد که در قسمت دوم در مورد 6 گونه موجود در تجارت آکواریومی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
منبع : reef2reef
ترجمه شده توسط گروه آکواریوم مارین لند
کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد