فرشته های دسته Genicanthus فرشته هایی واقعا ریف سیف – قسمت سوم
در دو مقاله گذشته در مورد فرشته های دسته Genicanthus صحبت شد و به تفاوت های آنها با دیگر اعضای خانواده Pomacanthidae اشاره شد. علاوه بر این در مورد شش گونه رایج در تجارت آکواریومی صحبت کردیم. در قسمت سوم و پایانی در مورد چهار گونه باقی مانده از این دسته که دستیابی به آنها به دلایلی چون نادر بودن ، عمق ، موقعیت جغرافیایی نامناسب و قرار داشتن در مناطق حفاظت شده بسیار دشوار است صحبت خواهیم کرد.
فرشته ماسک دار (Genicanthus personatus)

فرشته ماسک دار نر و ماده – سمت راست فرشته ماسک دار نر

فرشته ماهی ماسک دار تکثیری
پراکندگی : شرق اقیانوس آرام ، بومی جزایر هاوایی و میدوی آتول
رنگ این ماهی سفید مرواریدی است و گونه های جوان و ماده دارای ماسک مشکی رنگی می باشند. باله های بالایی و پایینی گونه نر این ماهی به رنگ سفید به همراه نوارهای پهن نارنجی می باشد. باله های پهلویی و زیرین به رنگ نارنجی می باشند. نیمی از دم گونه نر و ماده به رنگ مشکی می باشد.
فرشته ماهی ماسک دار کمیاب ترین گونه از دسته Genicanthus می باشد که در قسمت های مرجانی شمال غربی هاوایی و در اعماق بیشتر از 70 متر زندگی می کند. همچنین آنها را می توان در میدوی آتول و در اعماق بیشتر از 20 متر یافت. این ماهی آبهای سردتر را بیشتر دوست دارد و دمای آب میدوی آتول پایین تر از هاوایی می باشد. به همین دلیل است که آنها را در میدوی آتول در آب های کم عمق تر نیز می توان یافت. رفتن به میدوی آتول آسان نیست زیرا یک منطقه نظامی می باشد. در هاوایی این ماهی در نزدیکی پارک ملی زندگی می کند به همین دلیل گرفتن آن بسیار دشوار است.
بهترین مکان برای دیدن این ماهی آکواریوم وایکیکی در هاوایی می باشد که در آن این فرشته ماهی در اسارت شروع به تخم ریزی کرده است.
در نمایشگاه MACNA 2014 گونه تکثیری فرشته ماهی ماسک دار معرفی شد. این اولین باری بود که تعداد زیادی از این ماهی برای فروش و توزیع قرار داده شد. در آن زمان هر دانه از این فرشته ماهیان تکثیری 19500 دلار امریکا و جفت آن 30000 دلار قیمت گذاری و فروخته شد. امیدوارم که با تلاش های بیشتر جهت افزایش تکثیر این ماهی بیشتر شاهد وجود آن در آکواریوم ها باشیم.
فرشته ماهی نیم نواری (Genicanthus semicinctus)

فرشته ماهی نیم نواری نر

فرشته ماهی نیم نواری ماده
حداکثر اندازه : 27 سانتی متر
پراکندگی : جنوب غربی اقیانوس آرام ، جزایر لرد هاو ، جزیره رائول و جزایر کرمادک
فرشته ماهی نیم نواری نام خود را از نوار های عمودی که تا نیمه های بدن گونه نر امتداد یافته است گرفته است. نر ها دارای بدنی به رنگ بژ ، شکمی زرد رنگ، دهانی آبی و خالهایی به رنگ مشکی بر روی دم می باشند. نیمه بالایی بدن گونه ماده به رنگ خاکستری زغالی است در حالی که نیمه پایینی آن به رنگ سفید بوده و در اطراف چشم های آن یک هایلایت آبی درخشان وجود دارد.
این فرشته ماهی بومی جزیره لردهاو در نزدیکی کوئینزلند استرالیا می باشد . این فرشته ماهی را اغلب در اعماق 20 متری صخره های مرجانی این منطقه می توان یافت.
جزیره لردهاو به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت گردیده است . همه حیواناتی که درون یا اطراف این جزیره وجود دارند توسط دولت استرالیا محافظت می شوند. بنابراین اگر قصد دیدن این ماهی را دارید باید در اطراف جزیره لردهاو غواصی کنید تا این ماهی را در محیط طبیعی خود در کنار دیگر فرشته ماهیان کمیاب مانند Chaetodontoplus ballinae و Chaetodontoplus conspicillatus دیگر مشاهده کنید.
فرشته ماهی پیتکرن (Genicanthus spinus)

فرشته ماهی پیتکرن
حداکثر اندازه : 33 سانتی متر
پراکندگی : اقیانوس آرام شرقی ، جزایر کوک تا جزیره پیتکرن
فرشته ماهی پیتکرن بزرگترین فرشته ماهی دسته Genicanthus می باشد که در نواحی محدودی در قسمت های جنوبی اقیانوس آرام یافت می شود. این فرشته ماهی در قسمت های صخره ای در اعماق 30 تا 60 متری دریا زندگی می کند. ماده ها تنها به رنگ آبی متالیک می باشند اما نر ها دارای بدنی به رنگ آبی متالیک به همراه نوارهای مشکی عمودی می باشند. به دلیل عمق و دورافتادگی محل زندگی ، این ماهی چندان در تجارت آکواریومی رایج نمی باشد. علاوه بر این فرشته ماهی پیتکرن دمای زیر 24 درجه سانتی گراد را می پسندد در صورتی که دمای اغلب آکواریوم های خانگی بین 25 الی 27 درجه سانتی گراد است.
فرشته ماهی خالدار (Genicanthus takeuchii Pyle)

فرشته ماهی خالدار – سمت چپ گونه نر و سمت راست گونه های جوان تا ماده
حداکثر اندازه : 23 سانتی متر
پراکندگی : شمال غربی اقیانوس آرام ، جزیره اگاساوارا در ژاپن
فرشته ماهی خالدار یا فرشته ماهی تاکیوچی بسیار کمیاب است و آن را تنها می توان در جزیره اگاساوارا در ژاپن یافت. تعداد این فرشته حتی از فرشته نعنایی (Paracentropyge boylei) نیز کمتر می باشد و این فرشته بعد از فرشته بالینا (Chaetodontoplus ballinae) دومین فرشته کمیاب جهان می باشد.
فرشته ماهی خالدار از بسیاری از فرشته های دمچنگکی بزرگتر می باشد اما بزرگترین فرشته این دسته نیست. نر ها دارای شش خط افقی سیاه رنگ و خالهای مشکی بر روی دم هستند . ماده ها و جوان ها دارای خالهایی همانند خالهای پلنگ هستند. این فرشته ماهی به دلیل وجود خالهای سیاه رنگ بر روی دم گونه نر فرشته ماهی خالدار نامیده می شود.
فرشته ماهی خالدار آخرین فرشته ماهی دسته Genicanthus می باشد که کشف و تشریح شده است. عکاس دریایی Hiroshi Takeuchi این ماهی را در اطراف جزیره مارکوس کشف کرد و به نام خود نامگذاری کرد. این ماهی اغلب در اعماق 40 متری یافت می شود.
نتیجه گیری :
فرشته ماهیان دم چنگکی ماهیان زیبایی هستند. برخی از آنها در درسترس هستند و می توانند گزینه ای بسیار عالی برای تانک های مرجانی باشند. به خاطر داشته باشید که خرید یک ماهی سالم و آب به آب کردن درست و مناسب آن امری حیاتی است. اگر تانکی با حجم حداقل 470 لیتر دارید به شدت پیشنهاد می کنم که یک یا دو عدد از این ماهیان را در آن نگهداری کنید.
نویسنده : Fadi Abu Tahoun
ترجمه شده توسط گروه آکواریوم مارین لند
کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد