فرشته های دسته Genicanthus فرشته هایی واقعا ریف سیف – قسمت دوم
در قسمت اول مقاله اطلاعات کلی در مورد فرشته های دسته Genicanthus ارائه شد و تفاوت های مهم این دسته با سایر اعضای خانواده Pomacanthidae بیان گردید.
در این مقاله در مورد شش گونه رایج این دسته در تجارت آکواریومی صحبت خواهیم کرد. قیمت این ماهی ها با توجه به عمقی که در آن ساکن هستند و خطرات مرتبط با صید ماهی در آبهای عمیق و مشکلات سازش آنها به فشار کم معمولا کمی بیشتر از سایر ماهیان رایج آکواریومی است. علاوه بر این دم چنگکی های نر معمولا قیمتی بیشتر از گونه های ماده دارند.
فرشته ماهی بلوسا (Genicanthus bellus)
سطح نگهداری : متوسط
حداکثر اندازه : 17.8 سانتی متر
پراکندگی : شرق اقیانوس هند، اوکیناوا، فیلیپین، اندونزی، جزایر کوکو، جزایر مارشال و تاهیتی
فرشته ماهی بلوسا یک ماهی جذاب می باشد. این ماهی در مقایسه با سایر اعضای دسته Genicanthus کمی کوچکتر می باشد. این ماهی در قسمت های صخره ای و مرجانی در اعماق 45 متر و بیشتر یافت می شود. در خلیج سندراواسیح در اعماق 24 تا 105 متری و اغلب در 48 تا 107 متری یافت می شود. در این عمق اگر ماهی بدون مراقب های لازم صید و جمع آوری نشود ممکن است دچار مشکلات افت فشار گردد. ماهی هایی که دچار مشکلات شناوری (عدم تعادل) هستند یک شکم متورم خواهند داشت و تنها در زیر سطح شنا خواهند کرد. این برای ماهی بسیار پراسترس و دردناک است. از خرید هر کدام از اعضای دسته Genicanthus که این علائم مشکلات افت فشار را نشان می دهند باید خودداری کرد.
فرشته بلوسا گران است صید ماهی از اعماق زیاد صورت گرفته و به تکنیک های همسان سازی فشار پیشرفته جهت عادت دادن ماهی به فشار پایین تر نیاز می باشد. جوان ها معمولا به راحتی به شرایط اسارت عادت می کنند در حالی که نرهای بالغ این گونه نیستند و غذا را رد می کنند.
فرشته ماهی زبرا (Genicanthus caudovittatus)
سطح نگهداری : متوسط
حداکثر اندازه : 20.3 سانتی متر
پراکندگی : غرب اقیانوس هند ، جنوب دریای سرخ ، جنوب افریقا ، مالدیو ، مادگاسکار ، جزایر رونیون ، ماریتیوس ، سریلانکا و اخیرا در اندونزی
نرها دارای خط های راه راه زیادی می باشند. بیشتر می توان آنها را در دریای سرخ پیدا کرد. نرها مشابه نرهای گونه G. melanospilos می باشند. نرهای فرشته زبرا دارای خطوط تیز مشخص شده بیشتر و ناحیه زرد رنگ در باله بالایی خود هستند.
فرشته ماهی زبرا در آبهای کم عمق دریای سرخ ساکن است. آنها را می توان در اعماق 1.5 تا 70 متری از سطح دریا و در قسمت های کم مرجان و صخره ای یافت .
فرشته ماهی لامارک (Genicanthus lamarck)
سطح نگهداری : آسان
حداکثر اندازه : 23 سانتی متر
پراکندگی : غرب اقیانوس آرام ، فیلیپین ، اندونزی و دیواره بزرگ مرجانی
فرشته ماهی لامارک تقریبا بیشترین فرشته دم چنگکی می باشد که در صنعت آکواریومی یافت می شود. آنها بزرگ هستند، البته بزرگترین فرشته این دسته نیستند. این ماهی به طور دائم از اندونزی و فیلیپین صادر می شود.
این ماهی اغلب در قسمت های مرجانی نسبتا عمیق و در اعماق 9 تا 49 متری ساکن می باشد. فرشته ماهی لامارک در این دسته کمترین تنوع رنگی را داراست. رنگبندی نر و ماده آن بسیار شبیه به هم می باشد با این تفاوت که گونه ماده آن دارای یک نوار پهن بر روی پهلوی های خود است که تا قسمت پایینی دم آن امتداد یافته است. نر ها دارای خطوط افقی بر روی پهلوی خود هستند که البته تا انتهای دم امتداد نیافته اند. برخی از نر ها نقطه زرد رنگی بر روی سر خود دارند. در نر ها باله دم بلند تر از ماده ها می باشد.
من فرشته لامارکی را بیشتر از یک سال درون تانک خود داشتم. این ماهی سطح نگهداری بسیار ساده ای داشت و به راحتی در دسترس بود. این فرشته اولین فرشته ماهی دسته Genicanthus بود که من در تانک خود نگهداری می کردم. این ماهی بر دیگر ماده های دسته Genicanthus موجود در تانک غلبه پیدا کرد و پس از مدت کوتاهی به نر تغییر پیدا کرد. از آنجایی که میخواستم فرشته ژاپنی من تغییر جنسیت دهد و نر شود آن را به یکی از دوستانم هدیه کردم.
فرشته ماهی شکم خالدار (Genicanthus melanospilos)
سطح نگهداری : آسان
حداکثر اندازه : 17.7 سانتی متر
پراکندگی : غرب اقیانوس آرام ، فیلیپین ، اندونزی ، گینه پاپوآ و دیواره بزرگ مرجانی
نام رایج این ماهی فرشته شکم خالدار یا فرشته خال سیاه می باشد زیرا یک خال مشکی بر روی شکم گونه های نر این ماهی وجود دارد. گونه های نر فرشته شکم خالدار و فرشته زبرا از لحاظ رنگ و طرح بسیار مشابه یکدیگر می باشند. این ماهی در فروشگاه های آکواریومی به وفور یافت می شود و هم اکنون من یکی از آنها را در تانک مرجانی خود دارم.
فرشته شکم خالدار اغلب به شکل جفت در قسمت های مرجانی اعماق 19 الی 45 متری دریا یافت می شود.
فرشته ماهی ژاپنی (Genicanthus semifasciatus)
سطح نگهداری : متوسط
حداکثر اندازه : 20 سانتی متر
پراکندگی : غرب اقیانوس آرام ، جنوب ژاپن تا تایوان و شمال فیلیپین
همانطور که نام این فرشته نشان می دهد ، این ماهی در ژاپن بسیار محبوب می باشد. اساسا این ماهی در جزایر ژاپن یافت می شود و اخیرا واردات آن از اندونزی آغاز شده است. نرهای بالغ دارای سر و نواری زرد رنگ بر روی بدن هستند که این نوار تا مرکز بدن ادامه یافته است. خطوط نارنجی رنگ ببری مانند نر ها را بسیار زیبا ساخته است.
این ماهی ساکن آبهای عمیق مرجانی از 9 الی 90 متری می باشد ولی اکثرا در اعماق 30 الی 97 متری یافت می شود. علاوه بر این گزارش شده است که این ماهی را می توان در اعماق بیشتر از 200 متر نیز مشاهده کرد.
فرشته ژاپنی فرشته ماهی مورد علاقه من از دسته Genicanthus می باشد و درحال حاضر یک ماده بزرگ را دارم و منتظرم تا به نر بالغ تغییر پیدا کند.
فرشته ماهی واتانابی (Genicanthus watanabei)
سطح نگهداری : دشوار
حداکثر اندازه : 15 سانتی متر
پراکندگی : غرب اقیانوس آرام ، فیلیپین ، میکرونزی ، دیواره بزرگ مرجانی
فرشته ماهی واتانابی کوچکترین فرشته دسته Genicanthus می باشد که اندازه آن تنها به 15 سانتی متر می رسد. این ماهی دارای بدنه متالیک درخشان می باشد. ماده ها دارای خطهای عمودی سیاه رنگ بالای چشم و یک نقطه سیاه بر روی سرشان می باشند. نر ها دارای هشت خط مشکی روشن بر روی دو سوم پایینی بدن خود هستند. نر و ماده این ماهی دارای خطوط مشکی بر روی دم و باله های بالایی و زیرین خود هستند.
فرشته واتانابی اغلب در اعماق 20 الی 80 متری یافت می شوند و مشکلات ناشی از افت فشار در آنها بسیار رایج می باشد. برخی از صیادان از یک سوزن جهت تخلیه فشار از کیسه هوای ماهی هنگام انتقال ماهی به سطح می کنند. اگر این کار به درستی صورت نگیرد ممکن است ماهی آسیب دیده و موجب عفونت و مرگ ماهی شود.
به علت عمق ، دشواری صید ، حساسیت کیسه هوا من نگهداری از این ماهی را در دسته دشوار قرار دادم. نرهای جوان بهتر به شرایط عادت خواهند کرد و زمانی که به شرایط تانک عادت کرد به یک ماهی با عمر طولانی تبدیل خواهد شد. همانند دیگر ماهیان آب های عمیق تا زمان عادت کردن به شرایط نور شدید آکواریوم این ماهی به نواحی تاریک در تانک نیاز دارد.
این بخش دوم مقاله بود. در قسمت سوم و انتهای این مقاله در مورد چهار گونه دیگر دسته Genicanthus که در تجارت آکواریومی بسیار کمیاب هستند صحبت خواهیم کرد.
نویسنده : Fadi Abu Tahoun
ترجمه شده توسط گروه آکواریوم مارین لند
کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
سایت جامع ماهیان زینتی بر این باور است که تبادل اطلاعات بین دانشگاه ، تولید کننده و بازار مصرف می تواند در رونق صنعت پر سود پرورش و تکثیر ماهیان زینتی نقش مفیدی را ایفا نماید. این سایت از سال 1390 فعالیت خود را آغاز کرده و به تازگی به فضای جدیدی منتقل شده است .
آماده تبادل لینک با سایت هایی که به موضوعات مشترک با ماهیان زینتی می پردازند هستیم .
با تشکر
مدیریت سایت